صنعت پوشش لوله ایران

مرجع صنعت لوله و پوشش،
حفاظت خوردگی و فناوریهای خطوط لوله

نگاهی به فناوری اینترنت اشیا در زنجیره تامین

صنعت پوشش لوله ایران ۲ ماه قبل
اینترنت اشیا

اینترنت اشیا (IoT) یک سیستم تعبیه‌شده به همراه زیرساخت شبکه‌ای است که اشیاء فیزیکی را بر بستر اینترنت به هم متصل می‌کند. این فناوری از حسگرها، نرم افزار و اتصال اینترنتی بهره می‌گیرد. امروزه اینترنت اشیا به حوزه های مختلفی از جمله شهرهای هوشمند، ساختمان، انرژی، نظارت بر محیط‌ زیست، تله متری، بهداشت، مدیریت منابع، کشاورزی، صنعت (IIoT) و تولید راه پیدا کرده است.
یکی از بخش‌هایی که سریع‌ترین رشد را در زمینه اینترنت اشیا دارد، صنعت خودروسازی است. انتظار می‌رود ارزش بازار اینترنت اشیا در سال 2024 در بخش خودرو به حجم 494.20 میلیارد دلار برسد (SovTech).
اینترنت اشیا می‌تواند نقش مهمی در افزایش کارایی کلی حمل‌ و نقل از طریق یک سیستم هوشمند Automotive Intelligent Transport Systems (ITS) ایفا کند که با به اشتراک‌گذاری اطلاعات عمومی وسایل نقلیه، ایمنی سفر و نرخ تصادف را به حداقل برساند. علاوه بر این، اینترنت اشیاء می تواند به عنوان یک ابزار قدرتمند در زنجیره تامین و تولید از یک سو و نظارت از راه دور بر عملکرد خودرو، خدمات گارانتی و بیمه از طرف دیگر مورد استفاده خودروسازان و خدمات پس از فروش قرار گیرد. IoT می تواند بازخورد ارزشمندی از نحوه عملکرد و کیفیت اجزا خودرو در اختیار تولید کنندگان قرار دهد.
انتظار می‌رود ارزش بازار اینترنت اشیا در سال 2024 در بخش خودرو به حجم 494.20 میلیارد دلار برسد
پردازش و تصمیم گیری هوشمند بخش اصلی در اکوسیستم اینترنت اشیاء در خودروسازی برای ارائه خدمات ارزش افزوده است که از طریق لایه سیستم نهفته (حسگرها)، لایه اتصال و لایه تجزیه و تحلیل مربوط به این فناوری امکان پذیر می شود. حسگرها برای جمع آوری اطلاعاتی مانند گرمای موتور، سیستم خنک کننده، فشار تایر، حرکت خودرو، سلامت باتری ها (خودروهای الکتریکی)، امداد و غیره استفاده می شوند. لایه اتصال مسئول برقراری ارتباط بین سیستم محلی و سرورهای راه دور برای محاسبات ابری است. این لایه از فناوری‌های ارتباطی مرتبط با اکوسیستم خودرو تشکیل شده است و ابزار تجزیه و تحلیل شامل الگوریتمهای پردازش داده‌های جمع‌آوری‌شده و مدل‌های محاسباتی است و در آخر لایه رابط برای نشان دادن خروجی است که شامل اپلیکیشن موبایل، وب اپلیکیشن و نمایشگرهاست. لایه رابط به ذینفعان اجازه می دهد تا بر شرایط کالاها و پیشرفت عملیات در شبکه زنجیره تامین نظارت کنند. این شفافیت به ایجاد هماهنگی بین گروه های مدیریتی و اجرایی کمک می کند زیرا به اطلاعات قابل اعتماد در زمان حقیقی دسترسی دارند.
با توجه به استفاده از فناوری اینترنت اشیا هم در داخل خودرو و هم در بخش‌های صنعتی خودروسازی، امروزه IoT توجه صنایع را به عنوان یک الگوی فناوری نوظهور به خود جلب کرده است و کاربرد آن در صنعت خودرو برای طیف وسیعی از ارتباطات، یعنی P2P (Peer to Peer)، P2M (Peer to Machine) و M2M (ماشین به ماشین) در حال گسترش است.
بطور خلاصه اینترنت اشیا در زنجیره تامین، یک دید بلادرنگ در فرآیندها ایجاد می کند، هر جا که امکانپذیر باشد از حسگرها برای ثبت داده استفاده می کند. با ادغام سنسورها، دستگاه ها و تجزیه و تحلیل داده ها، شرکت ها می توانند محصولات، مواد و محموله ها را در هر مرحله از سفر زنجیره تامین ردیابی کنند. این رویکرد به طور قابل توجهی به شفافیت کمک می کند و عدم قطعیت ها را کاهش می دهد.

مشکلات مشترک فرآیندهای زنجیره تامین

اگر نگاهی کلی بر نحوه‌ی ردیابی کالا و مواد در سیستمهای زنجیره تامین سنتی بیاندازیم اغلب به فرآیندهای عملیاتی با «چشم بسته» مواجه می شویم. عدم مشاهده وضعیت و مکان محموله ها در زمان واقعی منجر به تصمیم گیری دیرهنگام، چالش های برنامه ریزی، ایجاد ازدحام و صف در محل تحویل، عدم کنترل بر طولانی شدن زمان تحویل و دارا نبودن ابزار مناسب برای تشخیص مواقع بحرانی و اصلاح خواهیم بود.
در واقع پارامترهای کنترلی فقط در مبدا و مقصد این فرآیند قابل اجرا هستند. در مدیریت زنجیره تامین، فرآیندهای سنتی اغلب با چالش هایی مواجه شده اند که مانع کارایی، شفافیت و پاسخگویی می شود. اینترنت اشیا راه متفاوتی برای انجام کارها با راه حل های نوآورانه ارائه می دهد که می تواند این شیوه های مرسوم را تغییر دهد.
روش‌های سنتی که اغلب منجر به انباشت بیش از حد بعضی کالاها و کمبود ذخیره‌سازی برخی دیگر می‌شوند، منجر به توزیع نامتناسب نیرو و سرمایه سازمانها و در نهایت هدر رفت فرصت های تولید و فروش و راکد ماندن بخشی از سرمایه می شود.

چگونه مدیریت زنجیره تامین در حال تغییر است؟


مرسک

مرسک، (یک شرکت حمل‌ونقل جهانی) از کانتینرهای هوشمند مجهز به اینترنت اشیا استفاده می‌کند که بصورت بی درنگ وضعیت دما، رطوبت و مکان محموله را پایش می کند. این سیستم یکپارچه، محموله های حساس مانند مواد دارویی و فاسدشدنی را از راه دور کنترل می کند. مرسک با نظارت بر شرایط حمل و نقل، وقوع خسارت و هزینه بیمه را کاهش و اعتماد را افزایش می دهد.
این سیستم از طریق ماژولهای یکپارچه IoT، توسط سنسورهای دما-رطوبت-GPS و از طریق اینترنت، اطلاعات لحظه ای را جمع آوری و با شناسه یکتا به سرور راه دور ارسال می کند. اپراتورها در طرف دیگر می توانند فرمانهای تغییر وضعیت به کانتینر ارسال نمایند و دستگاه های برودتی، اعلام هشدار و ... را کنترل نمایند

والمارت

فروشگاه های والمارت از فناوری شناسایی فرکانس رادیویی (RFID) برای ردیابی موجودی خود استفاده می کند. هر مورد با یک تراشه RFID برچسب گذاری شده است که امکان ردیابی خودکار موجودی را فراهم می کند. این فناوری به طور قابل توجهی دقت موجودی را بهبود بخشیده است، نمونه‌های موجود در انبار را کاهش داده و فرآیندهای پر کردن را ساده کرده است. هرچند فناوری RFID نسبتا قدیمی و دارای محدودیت هایی مانند برد و مقیاس پذیری می باشد اما اکنون با ادغام با IoT مزایای قابل توجهی در صنعت 4 پیدا کرده است.

آمازون

انبارهای مجهز به اینترنت اشیاء آمازون از حسگرها برای جمع آوری داده های موجودی و حتی مکان یابی کارگران استفاده می کنند. این داده‌ها از طریق الگوریتم‌های نرم افزاری سطوح موجودی را بهینه می کنند، هزینه های انبارش را به حداقل می رساند و گردش کالا را تسریع می کند.

حسبات

حسبات یک پلتفرم بومی اینترنت اشیا است که در زمینه پایش شرایط محیطی انبارها، اتاق سرور، تله متری و کنترل تجهیزات راه دور، مانیتورینگ بلادرنگ سیستم فروش و بسیاری از کاربردهای نوظهور دیگر فعالیت می کند. نمونه داشبوردهای این پلتفرم در آدرس hesbot.ir در دسترس است.

معایب و چالشهای اینترنت اشیا

امنیت، مهمترین چالش فناوریهای مبتنی بر IoT است. این سیستمها در برابر حملات DDoS که می تواند منجر به سوء استفاده از آنها شود، آسیب پذیرند. سطح پایین محافظت از حریم خصوصی می تواند چالش دیگر این فناوری باشد. دستگاه های اینترنت اشیا ممکن است اطلاعات حساس در مورد صاحبان خود جمع آوری و انتقال دهند. این سیستمها باید امنیت انتقال داده را فراهم کنند و از اتصالات غیرمجاز خارج از سیستم جلوگیری کنند. به دلیل اینکه سیستم آموزشی زمان کافی برای انطباق با روندهای جدید فناوری را نداشته است، کمبود محسوس متخصصان اینترنت اشیا از دیگر موانع توسعه این فناوری است. ساخت و توسعه سیستم، انتقال امن داده و پردازش اطلاعات نیازمند مهارتهای گسترده است. این سیستمها به دلیل تولید حجم عظیمی از اطلاعات که توسط حسگرها در کسر کوچکی از زمان جمع آوری و بطور پیوسته ارسال می شود، با چالش کلان داده و مدیریت مصرف انرژی، پهنای باند و حافظه ذخیره سازی و ظرفیت پردازشی بالا مواجه هستند.
اینترنت اشیا یک فناوری بسیار قدرتمند است که نقش مهمی در صنعت 4 ایفا می کند و ایجاد زیرساختهای آموزشی و فنی آن هرچه بیشتر ضرورت پیدا می کند.
نظارت خط لوله توسط اینترنت اشیا (IoT)
اپلیکیشن پوشش لوله hesBot